سؤال: برخی مداحان شعرهای نامناسب خوانده، مانند من حسین اللهی هستم یا قلاّده ی سگ به گردن انداخته یا صدای سگ درمی آورند، وظیفه ی ما در برخورد با این افراد چیست؟
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی:
اشعار مذکور خواندنشان جایز نیست و اعتقاد به مضمون آن کفر است و باید از آن جلوگیری شود و صدای سگ درآوردن کار زشتی است.
حضرت آیت الله تبریزی:
مداحی و خواندن اشعار در مجالس اهل بیت (علیهم السلام) باید طوری باشد که موجب وهن نباشد و بهانه به دست دشمنان شیعه ندهد. در مجالس اهل بیت(علیهم السلام) باید اشعاری خوانده شود که فضائل آن بزرگواران بیان شود و مصائب و مظلومیت آن ها برای مردم گفته شود. ائمه (علیهم السلام) از ما نخواسته اند که خود را بصورت حیوان درآوریم، آنچه از ما خواسته اند این است که مؤمن صالح باشیم و اخلاق ما اخلاقی باشد که از آن بزرگواران رسیده است.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
لازم است با زبان خوش توأم با ادب آن ها را نهی از منکر کنیم و اگر تأثیر نداشت مجلس را ترک نمایید.
حضرت آیت الله سیستانی:
آن ها را ارشاد فرمایید.
* کف زدن در مجالس جشن اهل بیت(علیهم السلام)
سؤال: برخی مداحان مطرح می کنند کف زدن دارای ثواب است و هرچه بهتر و محکم تر کف بزنی ثواب بیشتر می برید و اساساً این گونه حرکات مانند کف زدن و رقص اگر برای اهل بیت(علیهم السلام) باشد اشکال ندارد، آیا بر این گونه اعمال که یا حرمت قطعیه دارد یا حداقل عملی شبهه ناک و شرک آلود است اگر برای اهل بیت انجام شود ثواب مترتب می شود؟
حضرت آیت الله تبریزی:
کف زدن و رقص با مجالس معصومین مناسبت ندارد و لازم است در این مجالس ترک شود، مجالس معصومین باید طوری باشد که مردم را به یاد خداوند متعال بیاندازد و فضایل و سفارش های معصومین را برای مردم بیان کنند نه این که العیاذ بالله در آن کار حرام انجام شود یا کاری که موجب غافل شدن مردم از خداوند شود که در این صورت ثوابی بر آن مترتب نمی شود.
کف زدن لهو است و در مساجد مشاهد مشرفه و مخصوصاً مسجدالحرام و مسجد النبی و یا در مجالس اهل بیت(علیهم السلام) جایز نیست.
آیت الله صافی گلپایگانی:
واضح است کسی که چنین امری را اظهار می دارد لاابالی است و یا جاهل و این گونه اشخاص بدعتگذار محسوب می شوند صحت و یا فساد عمل و یا ثواب داشت و نداشتن آن را باید مجتهد جامع الشرایط بفرماید.
کف زدن به نحو لهوی در هر مجلسی باشد حرام است و فرقی بین مسجد و غیر آن ندارد و سزاوار است از کف زدن غیر لهوی در مجالس جشن مذهبی خصوصاً در مساجد و حسینیه ها اجتناب نمایند و شکوه و قداست این گونه مجالس را با حرکات مذکور ضایع نسازند و برای تشویق از گوینده هم مجالس را با ذکر صلوات مزین نمایند.
سؤال: خواهشمند است حکم کف زدن و رقصیدن و آواز خوانی را بیان نمایید؟
حضرت آیت الله تبریزی:
باسمه تعالی، رقص زن برای شوهر و رقص زن برای زنان در مجالس عروسی و مثل آن مانعی ندارد و در غیر آن لهو است و کف زدن فی نفسه لهو است و برای مؤمن سزاوار نیست که مرتکب لهو شود، و غنا ـ آوازه خوانی مناسب با مجالس خوش گذرانی که مشامل بر مضمون باطل باشد ـ حرام است، بلکه احتیاط واجب آن است که از هر خواندنی که با ترجیع صورت (گرداندن صدا در حلق) همراه است ولو در مضمون باطل نباشد، اجتناب کنند، و غنا در مجالس عروسی مانعی ندارد، و استعمال آلات موسیقی ـ که دف از آن ها است ـ جایز نیست، حتی در مجالس عروسی و مثل آن، والله العالم.(۱)
———————
پی نوشت ها:
۱- استفتائات جدید (آیت الله میرزا جواد تبریزی) ص۲۱۹